Logotip Itineraris Naturalistes

Itineraris Naturalistes

Les Guilleries – Ruta dels Carboners

Sant Hilari Sacalm, Osor

La Ruta dels Carboners consisteix en un itinerari circular conformat per trams de nivells de dificultat diversa. Gran part del recorregut aprofita camins de bosc de fàcil accés i pistes forestals, però també hi ha trams que segueixen passos més complicats, fins a ser considerats de nivell difícil. Permet descobrir la vall de la Riera d’Osor, entre els municipis de Sant Hilari Sacalm i Osor, municipis de tradicions lligades al seu entorn natural, les quals hi són àmpliament representades a través del recorregut proposat.

Aquesta connexió entre manifestacions de patrimoni tan divers, tant natural com cultural, fan d’aquesta àrea una excel·lent zona per gaudir de rutes de senderisme.

Powered by Wikiloc

Distancia (km)

6

Desnivell (m)

294

Dificultat

Mitjana, Alta

L’itinerari es localitza dins la zona de protecció de la Xarxa Natura 2000 i zona PEIN de les Guilleries. Es tracta d’un massís granític ubicat entre la serralada prelitoral i la serralada transversal, separant la plana de Vic de la plana de la Selva.

El seu caràcter muntanyós i feréstec, i la frondositat dels seus boscos, ha fet que aquest massís durant molts anys fos un espai inhòspit i desconegut. D’aquí n’han sorgit un bon nombre d’històries i llegendes. També personatges que amb aquest caràcter feréstec de les Guilleries han estat reconeguts arreu del país, com en Joan de Serrallonga (s. XVII), el bandoler amb més renom de Catalunya, i esdevingut mite per la literatura i la cultura popular.

Recomanacions de l'itinerari

  • Porteu calçat adequat, idealment botes que subjectin be els turmells.
  • Porteu mínim 1 L d’aigua i menjar, idealment una peça de fruita.
  • Consulteu la predicció meteorològica local amb un màxim de 2 dies d’antelació. Pareu especial atenció a la pluja, el temps pot ser inestable en aquesta zona.
  • És totalment prohibit encendre-hi foc.
  • Cal que respecteu la flora i fauna i els seus hàbitats. Gaudiu-ne amb la seva observació. 
  • No recolliu roques ni cap tipus de mineral ja que també són patrimoni natural protegit.
  • Respecteu la propietat privada. No passeu per damunt dels camps de conreu ni malmeteu els cultius.
  • Cal que dueu els vostres animals de companyia lligats.
  • Eviteu fer sorolls innecessaris que puguin destorbar la tranquil·litat dels espais i afectar la fauna salvatge.
  • Endueu-vos les deixalles i dipositeu-les als contenidors adients. No embruteu el paisatge del qual tots gaudim.

Trams

Tram 1 – De l’aparcament fins al coll del Molí de Boscà (1,3 km)

Des de la carretera d’Osor a Sant Hilari cal agafar una pista fins a travessar el pont de la Riera d’Osor. Allà es pot deixar el cotxe. Des de l’aparcament, caminant fins al pont veureu un petit sender que s’endinsa cap al bosc, seguint la riera d’Osor cap al nord. Cal que seguiu durant tot el recorregut les marques circulars blaves amb una taca negra central. Cal caminar pel sender 1 km fins a l’alçada del molí de Boscà. De camí apareixen espècies d’arbres fàcilment identificables com el roure de fulla ampla (Quercus petraea) reconeixible pel seu tronc recte i les seves fulles lobulades de gairebé un pam de mida. També es veuen diverses coníferes plantades. Es tracta de cedres, cultivats per la fusta sobretot. Cal creuar un parell de rierols i torrents, el primer dels quals sol portar aigua i on podeu observar, si hi ha sort, alguna larva de salamandra (Salamandra salamandra). Un cop hàgiu passat el segon torrent començareu a pujar fins al coll. De camí trobareu diversos afloraments de granits molt fracturats. Es tracta de diàclasis formades per esforços de tensió. Passats uns 300 m ja haureu arribat al coll des d’on surten dos camins.

Tram 1

Tram 2 – Del coll del Molí de Boscà fins al Gorg de la Plana (1,5 km)

Des del coll agafeu el camí que baixa cap a la dreta i que us conduirà de nou cap a la riera. Passats uns 500 m, de baixada, haureu arribat al Gorg de la Roca Foradada. Els últims metres són difícils, ajudeu-vos de la corda per poder baixar sense relliscar.

Un cop al gorg trobareu la roca foradada, un immens bloc de granit caigut. Cal passar per la confluència amb la riera de Mas Claver i trobareu, al costat mateix, la cova de Serrallonga i el corriol que marxa per la riba esquerra de la riera. El camí passa per sota d’un mirador i fa un meandre juntament amb la riera. Després d’uns 700 metres cal caminar per les roques del riu fins al Gorg de la Plana. Al llarg del camí pot aparèixer alguna flor vistosa com el marcòlic (Lilium martagon) i l’herba sabonera (Saponaria officinalis) i es pot deixar veure alguna espècie de libèl·lula.

Tram 2

Tram 3 – Del Gorg de la Plana fins al camí de Mas Claver (0,8 km)

El gorg és el punt més baix de la ruta. A partir d’aquí cal salvar un desnivell de 200 metres en menys d’1 km. La pujada és molt forta però podreu trobar blocs de pedra per descansar i poder contemplar el paisatge de les Guilleries. A uns 200 m del gorg trobareu una cruïlla enmig d’una antiga plaça de carboners, cal agafar el camí de l’esquerra que comença a enfilar-se amb un pendent pronunciat. La vegetació és força diferent, dominada per alzines (Quercus ilex) i altres arbustos i arbres típicament mediterranis. A mesura que anem pujant i canviem d’orientació a l’obaga comencen a aparèixer roures de fulla grossa i castanyers (Castanea sativa) fruit d’antigues perxades. Finalment, arribareu a una pista forestal ampla que porta en direcció al Mas Claver.

Tram 3

Tram 4 – El salt gros de la Riera de Mas Claver (1,2 km)

Camineu per aquesta pista uns 500 metres fins a la cruïlla del sender de baixada. A mig camí afloren uns granits molt pàl·lids, a sobre dels quals hi creixen diverses espècies de flora rupícola com són els crespinells (Sedum sp.).

Agafeu el sender de baixada, amb compte, ja que el sauló rellisca i camineu 300 m fins al salt d’aigua del torrent de Mas Claver. Es tracta d’un gorg poc profund envoltat de parets de granit. Cal recular uns metres i agafar el camí que baixa durant uns metres i creuar el torrent. Allà mateix hi creixen til·lers (Tilia cordata) i castanyers. Alguns castanyers tenen soques impressionants, amples i caragolades, des d’on surten petits troncs, antigament explotats com a perxades. Si continueu 200 m arribareu de nou al coll on començava el tram 2. Simplement, cal refer el tram 1 per poder tornar a l’aparcament.

Tram 4

Elements d'interès

Fauna i flora

Els boscos principals que predominen al llarg de la ruta són els boscos de ribera. Es tracta d’una formació vegetal estretament lligada als cursos d’aigua i està format principalment per vernedes (Alnus glutinosa) on també hi ha pollancre (Populus nigra) freixe de fulla grossa (Fraxinus excelsior). Les comunitats de Fraxinus excelsior amb Alnus glutinosa són considerades hàbitats d’interès comunitari de prioritat alta per la normativa europea i, per tant, un hàbitat protegit. En aquests boscos de ribera apareixen espècies de flors interessants com el marcòlic (Lilium martagon)

Marcòlic (Lilium martagon)

La resta de massa forestal que es pot trobar durant l’itinerari presenta una gran varietat d’hàbitats gràcies a les característiques morfològiques de la zona i l’activitat humana que s’hi ha desenvolupat tradicionalment. Els més abundants són els alzinars muntanyencs, castanyedes acidòfiles (Castanea sativa) i les rouredes de roure de fulla ampla (Quercus petraea). Prop del recorregut també hi creixen fagedes (Fagus sylvatica). Addicionalment, també hi són presents les plantacions de coníferes, un dels principals conreus de les Guilleries. A escala arbustiva, destaca l’abundància de boix (Buxus sempervirens) en zones properes a la llera de la riera. Malauradament, les poblacions d’aquest arbust estan greument afectades i deteriorades per la proliferació de la papallona del boix (Cydalina perspectalis). Dins d’aquests hàbitats, destaquen dues espècies per la seva relació amb algunes activitats tradicionals d’explotació dels boscos: l’alzina que havia estat utilitzada per part dels carboners per la producció de carbó vegetal i el castanyer que havia estat emprada com a matèria primera pels roders, ambdues activitats estretament vinculades a la població de Sant Hilari i a les Guilleries.

Roure de fulla ampla (Quercus petraea)

La fauna d’aquesta zona és molt diversa, ja que està associada a la presència dels diferents hàbitats que s’han esmentat anteriorment. La majoria d’espècies que es poden trobar són relativament comunes en el territori català, però això no resta importància a la seva diversitat. A les zones de riera i més properes a aquestes destaquen la presència d’algunes espècies de peixos com la bagra (Squalius laietanus) i el barb de muntanya (Barbus meridionalis), ambdós ciprínids catalogats com a vulnerables a Catalunya. També hi són presents amfibis forestals i lligats a cursos fluvials d’aigües netes com la salamandra (Salamandra salamandra), el gripau comú (Bufo bufo), el tòtil (Alytes obstetricans) i la granota roja (Rana temporaria).

Larva de salamandra (Salamandra salamandra)

Pel que fa als invertebrats, destaquen, especialment a l’estiu, diverses espècies de libèl·lules com ara els tallanassos gros (Onychogomphus uncatus) i petit (Onychogomphus forcipatus) i també les tres espècies de damisel·les presents a Catalunya (Calopteryx sp.), fàcils de distingir pels seus colors metàl·lics i les ales pigmentades. Aquestes espècies són fàcils d’observar, especialment els mascles, mentre reposen sobre branques o pedres des d’on defensen els seus territoris a la vora de l’aigua.

També hi ha multitud d’ocells forestals força vocals i fàcils de detectar com el pica-soques blau (Sitta europaea) i les mallerengues. Igualment és possible detectar amb l’oïda els picots, especialment el picot verd (que fa una rialla descendent molt forta). A la riera d’Osor no és estrany poder veure la merla d’aigua (Cinclus cinclus) capbussant-se per buscar macroinvertebrats entre els còdols.

Pel que fa a mamífers destaquen les guineus o guilles (Vulpes vulpes), animal abundant i que dona nom al massís de les Guilleries.

 

Geologia

Cap al final del paleozoic, durant el Carbonífer-Permià (358-250 Ma) les altes temperatures i pressions a una profunditat de més de 10 km van deformar roques sedimentàries (lutites i argiles) fins a transformar-les en roques metamòrfiques (esquistos i pissarres). Durant aquest procés, es van generar fissures i esquerdes per on es va introduir magma. Aquestes intrusions es van anar refredant i solidificant molt lentament originant roques plutòniques que avui en dia són les que formen gran part d’aquest massís.

Aquestes roques són els granits. Al llarg del recorregut podem veure com aquestes roques plutòniques presenten diferents tonalitats i coloracions en funció de la composició mineralògica. Principalment, estan formats per quars, feldespat, plagiòclasi i mica.

La roca foradada és un immens bloc granític caigut fins a arribar al llit de la Riera d’Osor. Just a sota és possible veure un canvi brusc de coloració de les roques, formant unes vetes orientades en direcció NE-SW. Es tracta de pòrfirs granítics, intrusions de magma que solidifiquen lentament al principi i un refredament més ràpid al final. Totes aquestes roques són formades a partir d’un magma àcid. La meteorització d’aquesta roca per acció del sol i de l’aigua dona lloc a una sorra gruixuda anomenada sauló.

Al llarg del recorregut s’observen nombroses fractures o diàclasis als blocs granítics. Aquestes diàclasis són molt importants a les Guilleries, ja que permeten que l’aigua de la pluja s’hi escoli i s’hi emmagatzemi, permetent que després brolli per les nombroses fonts d’aquest espai.

Diàclasis del granit

Patrimoni cultural

Abans d’arribar al punt de sortida de la ruta, es passa prop de dos punts d’interès com són la Font Picant i la resclosa Ribot o el Pantà de la Font Picant. L’antic balneari de la Font Picant és un edifici situat a 4 km del poble de Sant Hilari en direcció Osor. Va ser un dels balnearis més famosos d’Espanya a començaments del segle XX, ja que era reconegut per les seves fonts d’aigües mineromedicinals. La resclosa va servir per acumular aigua i, posteriorment, per poder generar electricitat.

La cova que s’amaga darrere la Roca Forada és coneguda com la Cova d’en Serrallonga. És un bloc de leucogranit que, havent-se desprès i desplaçat del seu lloc original, ha deixat un espai prou ampli a la seva part basal perquè pogués ser utilitzat com a refugi. En aquesta roca s’hi van trobar restes de ceràmica campaniforme, jaciments de la transició entre el tercer i el segon mil·lenni aC. Aquest espai podria haver estat un amagatall del conegut bandoler Joan Sala, àlies Serrallonga.

Dos oficis antics i arrelats a aquest indret eren els carboners i els roders.
Es pot veure les restes d’una antiga barraca original i al costat d’aquesta encara es poden identificar les restes d’una plaça carbonera. Els carboners tallaven els arbres, arreplegaven la llenya i l’estimbaven fins a la plaça carbonera. Allà construïen una pila i posteriorment l’encenien i iniciaven el procés de la cuita (combustió lenta) per obtenir carbó vegetal. Solien construir-se prop de fonts o rieres on poder agafar aigua, tant per beure com per controlar la carbonera. La barraca o cabanya solia ser una construcció senzilla on quatre o sis homes feien vida durant setmanes o durant tot el temps que durés la campanya del carbó.

Aquestes podien ser dues parets-teulades de troncs cobertes de branques amb una capa de terra que impermeabilitzava el capdamunt o podien ser més complexes fetes amb bigues travesseres, parets de pedra seca, llar de foc, compartiments separats amb una tela, etc.

Pel que fa als roders. Aquests solien treballar en grup. Talaven castanyers de 4 anys i el treballaven a les places de treball fins a aconseguir el rodell format per un conjunt de cescles. L’objectiu era aconseguir un material que servia per fer caixes d’arengades o raïm, recipients de ceràmica i per cinglar botes de vi. La feina dels roders es feia en major part al bosc, però a diferència dels carboners no necessitava construccions addicionals a part dels bancs de treball. És per aquest motiu que actualment no hi ha restes visibles dins el bosc. Entre 1890 i 1920 la indústria rodellaire va viure el seu moment més àlgid. Cal destacar que l’ofici dels roders va generar les primeres societats obreres que defensaven l’ofici i lluitaven per salaris més justos.