Logotip Itineraris Naturalistes

Itineraris Naturalistes

La Serra de Montgrony

Campelles, Gombrén, Planoles

Amb aquest itinerari us oferim un petit tast de la natura del Pre-Pirineu i Pirineu. Al llarg del recorregut d’aquest itinerari podreu veure com el gradient altitudinal afecta al tipus de vegetació, passant dels boscos caducifolis a menys alçada fins a boscos de coníferes típics de l’estatge subalpí. També és bon lloc per gaudir de temperatures més fresques, especialment a finals de primavera i principis d’estiu. A l’hivern, si ha nevat, pot ser que no pugueu realitzar la ruta o que l’hàgiu de fer amb raquetes de neu.

La ruta proposada discorre per la banda nord-est d’aquest espai natural protegit, sortint des del poble de Campelles i enfilant-se fins als 2000 m.s.n.m al cim de La Covil. La llargada de l’itinerari i el gran desnivell fa que no sigui una ruta apta per a tots els públics. Això no obstant, els senders i camins que se segueixen són segurs i no hi ha perill de caigudes.

Powered by Wikiloc

Distancia (km)

17.04

Desnivell (m)

804

Dificultat

Alta, Mitjana

La serra de Montgrony és una continuació natural de l’eix Cadí-Moixeró, però la seva situació més oriental li atorga un caràcter diferencial amb paisatges de tipus continental sec que donen pas a d’altres de marítims i humits.

L’espai té una gran diversitat d’hàbitats i espècies d’interès comunitari i, alhora, allotja una fauna vertebrada altimontana i subalpina, així com una rica fauna invertebrada. En destaquen la gran diversitat de papallones pròpies d’alta muntanya i del centre d’Europa, així com diverses espècies d’ocells d’alta muntanya.

Recomanacions de l'itinerari

  • Porteu calçat adequat, idealment botes que subjectin be els turmells.
  • Eviteu fer la ruta els mesos d’hivern.
  • Porteu mínim 1 L d’aigua i menjar, idealment una peça de fruita.
  • Consulteu la predicció meteorològica local amb un màxim de 2 dies d’antelació. No feu la ruta amb temps inestable.
  • És totalment prohibit encendre-hi foc.
  • Cal que respecteu la flora i fauna i els seus hàbitats. Gaudiu-ne amb la seva observació. 
  • No recolliu roques ni cap tipus de mineral ja que també són patrimoni natural protegit.
  • Respecteu la propietat privada. No passeu per damunt dels camps de conreu ni malmeteu els cultius.
  • Cal que dueu els vostres animals de companyia lligats.
  • Eviteu fer sorolls innecessaris que puguin destorbar la tranquil·litat dels espais i afectar la fauna salvatge.
  • Endueu-vos les deixalles i dipositeu-les als contenidors adients. No embruteu el paisatge del qual tots gaudim.

Trams

Tram 1 – De Campelles fins al refugi de Pla de Prats (5 km)

Des del poble de Campelles, cal agafar la carretera de Campelles al Baell i seguir-la durant 2 km fins que trobeu una intersecció amb un plafó informatiu. De camí podeu anar observant diverses espècies d’arbres caducifolis com cirerers (Prunus avium), til·lers de fulla petita (Tilia cordata) o freixe de fulla grossa (Fraxinus excelsior). També podeu veure, en afloraments rocallosos, diverses espècies de flora rupícola d’alta muntanya com per exemple el matafoc (Sempervivum montanum). Més endavant trobareu la zona de pícnic de la plaça de les fonts. Una mica més amunt surt un petit corriol cap a la dreta que us portarà a la font dels Lledoners. De camí podeu veure plantes més típiques de boscos humits com la maduixera (Fragaria vesca) o l’herba fetgera (Anemone hepatica).

Un cop arribeu a la cruïlla on es troba el plafó informatiu, cal agafar la carretera de la dreta que porta fins al refugi de Pla de Prats. Fets uns 400 m, al mateix revolt, hi ha un aflorament de roques calcàries amb fòssils de crinoïdeus de l’ordovicià (aprox. 488 Ma).

Més endavant podeu trobar algun roure de fulla grossa (Quercus petraea) mentre us endinseu en els boscos de coníferes. Arribareu a una avetosa (Abies alba) frondosa just abans d’arribar a una mollera sota mateix del refugi de Pla de Prats.

Tram 1

 

Tram 2 – Del refugi de Pla de Prats fins al Refugi de La Covil (2,2 km)

Des del revolt que hi ha passat el refugi, cal seguir la pista uns 100 metres fins que trobeu un sender que surt cap a l’esquerra i s’enfila cap amunt, en direcció al refugi de La Covil. Després de gairebé 1 km per aquest camí cal que obriu una tanca de pastor, deixeu-la tancada després de passar. Tot seguit, fareu un canvi de direcció cap al sud-est i després de 100 m arribareu a la pista principal que porta fins al refugi. Podreu observar en aquest tram que comença a aparèixer el pi negre (Pinus uncinata). També podeu veure que el sòl és de color vermellós. Es tracta de material sedimentari (gresos, llims, argiles, lutites, etc.) del garumnià, una formació lacustre que va ocupar part del sud de França i els Pirineus entre finals del cretaci i principi del paleocè, fa entre 72 i 56 Ma. A 700 m d’aquest punt, seguint per la pista cap al NW trobareu el refugi de La Covil enmig d’un prat.

Tram 2

 

Tram 3 – Del refugi de La Covil fins al Coll de Coma Ermada (2,5 km)

Des del refugi cal pujar el pendent del prat fins al bosc. Mentre ho feu és una bona oportunitat, especialment si feu la ruta a la primavera o estiu, per observar flora d’alta muntanya com la tora blava (Aconitum napellus), una planta amb flors liles molt vistoses però extremadament tòxica. També és bon lloc per veure papallones com per exemple la vistosa apol·lo (Parnassius apollo) o les muntanyeses (Erebia sp.), més petites i de color marró i taronja.

Un cop arribeu al bosc, cal caminar fins a trobar la carena que s’enfila fins al cim i seguir-la. En aquest tram el camí queda desdibuixat.

Un cop fet el cim de La Covil, cal baixar resseguint la tanca fins al coll de Coma Ermada. Passareu per un hàbitat obert d’herba baixa: El prat alpí. En aquesta zona podeu veure espècies d’alta muntanya a la primavera i l’estiu com el còlit gris (Oenanthe oenanthe), el grasset de muntanya (Anthus spinoletta) i l’alosa (Alauda arvensis). També sobrevolen sovint grans rapinyaires com el voltor comú (Gyps fulvus) o l’àguila daurada (Aquila chrysaetos).

Tram 3

 

Tram 4 – Del Coll de Coma Ermada fins al Coll de Prat de Jou (2,8 km)

Des del coll cal baixar per agafar de nou la pista. Cal agafar un corriol en direcció W i passats uns 500 m girar cap a la dreta per poder arribar fins a una tartera de roques calcàries del període devonià (417-409 Ma) on creixen diverses espècies de líquens, molses i algunes plantes singulars. Des d’aquesta tartera cal seguir la vall fins a arribar a la pista forestal, on de nou afloren els materials del garumnià, de color rogenc. A l’argila que s’acumula als bassals hi podeu trobar empremtes d’animals, com per exemple petjades de cabirol (Capreolus capreolus) o isard (Rupicapra pyrenaica). De camí fins al Coll de Prat de Jou podreu observar alguns troncs d’arbres morts. Aquests arbres són molt importants per a la fauna, especialment per als escarabats, ja que les seves larves s’alimenten de fusta. També és bon lloc perquè picots, com el picot negre (Dryocopus martius) hi trobin aliment o perquè criïn. D’aquests forats de picots també se’n beneficia el mussol pirinenc (Aeogilus funereus), molt difícil de veure.

Tram 4

 

Tram 5 – Del Coll de Prat de Jou fins a Campelles (4,5 km)

Des d’aquest punt, cal seguir per la pista forestal que travessa una pineda de pi roig (Pinus sylvestris). Passat 1,5 km cal que agafem el camí de l’esquerra i que seguim en direcció al Coll de l’Erola. Des d’aquest punt cal que agafeu el sender que surt des de davant vostre i baixeu en direcció Campelles. De camí trobareu filat de pastor, que cal deixar-lo tancat un cop hàgiu passat. De baixada passareu per prats de pastura i conreus, amb vegetació més típica de la muntanya mitjana i amb plantes ruderals. Un cop arribeu a Campelles, abans d’arribar al punt de partida, pugeu a les ruïnes de la fortalesa de Campelles per poder tenir una bona panoràmica de les muntanyes del Ripollès.

Tram 5

Elements d'interès

Fauna i flora

En aquest itinerari podem apreciar bé la zonació altitudinal de les diferents formacions vegetals, ja que es parteix de gairebé 1200 m.s.n.m a Campelles i s’arriba fins als 2000 al cim de La Covil. Sortint del poble, us trobareu amb un bosc mixt, amb predomini d’arbres caducifolis com l’avellaner (Corylus avellana), roure pènol (Quercus robur), freixe de fulla grossa (Fraxinus excelsior) i til·ler de fulla petita (Tilia cordata). A mesura que continueu avançant i guanyant alçada, el bosc passa a ser dominat per les coníferes, més concretament per pi roig (Pinus sylvestris), avet (Abies alba) i, finalment, el pi negre (Pinus mugo sbsp uncinata). Les diferents espècies de coníferes són fàcils d’identificar, ja bé sigui pel color de l’escorça o les característiques de les pinyes. El pi roig té el tronc recte, rogenc, i fa unes pinyes molt petites. El pi negre sol tenir un port més baix, amb un tronc més retorçat i fosc, acícules gruixudes i pinyes asimètriques, amb els escuts amples.

Avet (Abies alba)

A les parts culminals més exposades al vent i que queden durant diversos mesos a l’any colgades per la neu, hi domina la vegetació herbàcia típica de prats alpins. En aquests herbeis podeu observar diverses espècies de flors vistoses com són la genciana pirinenca (Gentiana pyrenaica), el miosotis alpestre (Myosotis alpestris), la tora blava (Aconitum napellus) (Planta nociva, no la toqueu ni consumiu), el pensament de camp (Viola arvensis), la pulsatil·la alpina (Pulsatilla alpina) i moltes altres.

Genciana pirinenca (Gentiana pyrenaica)

Aquest hàbitat sol estar amenaçat per la sobrepastura exercida tant per ramats de vaques i ovelles com d’altres ungulats salvatges com els isards (Rupicapra rupicapra). Uns altres hàbitats fràgils i amenaçats per la sobrepastura (a més del canvi climàtic) són les molleres. Es tracta de terrenys pantanosos, amb sols profunds i xops, que acullen a una gran diversitat de flora especialitzada, com diverses espècies de plantes carnívores i orquídies d’impactants colors com l’orquídia tacada dels pantans (Dactylorhyza maculata) o l’orquis majenc (Dactylorhyza majalis).

Orquis magenc (Dactylorhiza majalis)

Pel que fa a la fauna, cal destacar que en aquesta ruta es poden trobar ocells típics de l’alta muntanya. Algunes d’aquestes espècies són fàcils de detectar, especialment per l’oída, com és el cas de la mallerenga petita (Periparus ater), la llucareta (Carduelis citrinella), el pardal de bardissa (Prunella modularis) i el trencapinyes (Loxia curvirostra). Totes elles són freqüents en els matollars i boscos de pi roig i pi negre. Els arbres vells i morts atrauen també picots, especialment el picot negre (Dryocopus matrius), el qual nidifica en forats que ell mateix fa en troncs gruixuts. Un altre ocell que se n’aprofita d’aquests forats és el petit i discret mussol pirinenc (Aeogilus funereus), espècie protegida típica dels boscos d’alta muntanya. Una altra espècie amenaçada que malauradament ha patit una forta regressió els darrers anys, especialment a aquesta comarca, és el gall fer (Tetrao urogallus). L’afecten greument la sobrefreqüentació dels boscos i la presència de gossos deslligats, especialment a l’hivern.

Gall fer (Tetrao urogallus). Autor: Javier Mora Lores

Als prats alpins apareixen altres espècies interessants, sobretot estivals, com són el còlit gris (Oenanthe oenanthe), el grasset de muntanya (Anthus spinoletta), l’alosa (Alauda arvensis), la merla roquera (Monticola saxatilis), el sit negre (Emberiza cia) i la verderola (Emberiza citrinella). A l’hivern també es poden observar ocells que a l’estiu crien al centre i nord d’Europa, com la griva cerdana (Turdus pilaris) i la merla de pit blanc (Turdus torquatus).

És freqüent veure grans rapinyaires com el voltor comú (Gyps fulvus), l’àguila daurada (Aquila crysaetos) i, fins i tot, el trencalòs (Gypaetus barbatus).

La serra de Montgrony també és refugi de diverses espècies de papallones típiques d’alta muntanya com l’apol·lo (Parnassius apollo), el coure tornassolat (Lycaena alciphron), la formiguera gran (Phengaris arion) i la formiguera petita (Phengaris alcon), aquestes darreres molt lligades a les formigues que parasiten les seves erugues.

Un altre grup de fauna fàcilment observable aquí són els mamífers. És freqüent trobar marmotes (Marmotta marmota) a l’aguait, davant dels seus caus. Sovint se les sent fer el seu crit d’alarma, que consisteix en una sèrie de xiulets molt aguts. També podeu observar grups d’isards (Rupicapra rupicapra) pasturant per aquests prats alpins. Solen ser força esquerps i de seguida fugen, especialment si hi ha cries. És necessari que porteu el gos lligat per tal d’evitar que persegueixin aquests ramats, evitant-los així un estrès innecessari.

Isard (Rupicapra pyrenaica). Autor: Joan Goy

 

Geologia

La serra de Montgrony presenta una certa heterogeneïtat litològica estructural que accentua el caràcter abrupte del seu relleu, modelat pels processos geodinàmics externs recents, i dóna lloc a una gran diversitat paisatgística.

Des d’aquest indret privilegiat es poden observar els principals accidents geogràfics que conformen el relleu de la meitat nord de Catalunya. Des del cim de La Covil es pot veure la part est de la depressió central catalana, la qual arriba gairebé a tocar de la Garrotxa i queda envoltada per les muntanyes del Prepirineu (On ens trobem) i al sud per les muntanyes de la serralada prelitoral (Montseny, La Mola, Montserrat, etc.). També podeu veure alguns dels cims dels Pirineus orientals.

Al llarg del recorregut es travessen capes de materials de diferents etapes geològiques. S’hi poden trobar materials des de l’ordovicià fins a l’holocè, en una sèrie incompleta, però litològicament molt variada. Els materials es troben molt plegats a causa de la recent orogènia alpina i afloren materials del paleozoic en contacte amb materials molt més recents formant encavalcaments. Pujant des de Campelles travessareu diferents unitats de roques sedimentàries dels períodes Cambrià i Ordovicià, principalment gresos i lutites i puntualment calcàries, algunes d’elles amb fòssils d’animals marins, concretament crinoïdeus, coneguts també com a lliris de mar.

Calcària amb fòssils de crinoïdeus (Ordovicià superior (~450 Ma))

Entre el refugi de Pla de Prats i el de la Covil, així com a prop del Coll de Prat de Jou, apareixen materials sedimentaris més recents, dipositats en una gran conca lacustre que ocupava el sud de França i els Pirineus i que es coneixen com a materials del Garumnià, o formació Tremp. Aquests sediments tenen una coloració rogenca característica i van ser dipositats durant el final del cretaci i inicis del paleocè (Fa uns 72-56 Ma). Aquests darrers materials es troben plegats formant un seguit d’encavalcaments sobre materials més antics, que afloren a la part culminal de la serra. A La Covil i fins a tornar a trobar la pista principal abans de Coll de Prat Jou els materials tornen a ser més antics. Es tracta de diverses tipologies de roca calcària formada durant el Devonià (419-387 Ma).

Tartera amb blocs de calcàries i lutites (Devonià inferior (~410 Ma))

Aquesta geodiversitat en un espai tan reduït és deguda, com bé s’ha comentat anteriorment, al plegament dels materials i a l’elevació d’aquests durant l’alçament dels Pirineus. L’orogènia alpina abasta la formació de les grans serralades d’Europa i Àsia i el nord d’Àfrica, i comprèn totes les grans cadenes muntanyoses des dels Pirineus fins a l’Himàlaia. Aquest procés és recent, de fa uns 50 Ma aproximadament, i és degut a la convergència dels continents i l’engruiximent de l’escorça terrestre d’aquestes plaques tectòniques a causa dels esforços de compressió.

La meteorització física i química i l’erosió dels materials acaben de confeccionar el relleu abrupte típic d’aquestes serralades i fa que en pocs metres aflorin materials de diverses eres geològiques.

 

Patrimoni cultural

Com a element d’interès, trobareu dins del mateix poble la Torre de Campelles. Es tracta d’una torre fortificada de la qual hi ha registre des del s. XI. A l’època medieval, les edificacions en llocs estratègics com el turó on s’alça aquesta torre eren clau en la defensa del poble. Des de dalt de la torre podreu gaudir d’una vista de 360° del Ripollès.

Torre de Campelles