Logotip Itineraris Naturalistes

Itineraris Naturalistes

Els Estanys de la Jonquera

La Jonquera

Aquesta ruta passa pels Estanys de la Jonquera: Un conjunt de petits estanyols i de zones de mulladius i prats humits, alimentats per aigua freàtica al peu del vessant meridional de l’Albera. És un espai protegit que forma part del PEIN des del 1992, declarat com a reserva de fauna salvatge i inclòs a la XN2000. L’itinerari transcorre, gairebé a peu pla, per diferents ambients i paisatges. Bosquines de sureres, estanys, vinyes i monuments megalítics singulars ens acompanyaran al llarg d’aquest recorregut.

Powered by Wikiloc

Distancia (km)

7

Desnivell (m)

37

Dificultat

Baixa

Lluny dels boscos alpins i les estacions d’esquí, l’Albera és també part del Pirineu. En aquest indret de contrastos trobem una gran diversitat florística. Just a les faldes hi trobem alguns espais protegits, ja que són hàbitats d’interès comunitari. Aquests ecosistemes són els estanys temporals, petites masses d’aigua que es mantenen inundats durant uns mesos a l’any i que acullen a una gran diversitat d’espècies vegetals i d’invertebrats aquàtics. Aquests ecosistemes són molt delicats i s’enfronten a nombroses problemàtiques. La més greu, juntament amb la destrucció directa de l’hàbitat, és el canvi climàtic amb les sequeres i temperatures extremes que comporta.

Recomanacions de l'itinerari

  • Porteu calçat adequat, idealment botes que subjectin be els turmells.
  • Eviteu fer la ruta durant les hores de màxima insolació durant els mesos de maig a octubre.
  • Porteu mínim 1 L d’aigua i menjar, idealment una peça de fruita.
  • Consulteu la predicció meteorològica local amb un màxim de 2 dies d’antelació. Pareu especial atenció al vent.
  • És totalment prohibit encendre-hi foc.
  • Cal que respecteu la flora i fauna i els seus hàbitats. Gaudiu-ne amb la seva observació. 
  • No recolliu roques ni cap tipus de mineral ja que també són patrimoni natural protegit.
  • Respecteu la propietat privada. No passeu per damunt dels camps de conreu ni malmeteu els cultius.
  • Cal que dueu els vostres animals de companyia lligats.
  • Eviteu fer sorolls innecessaris que puguin destorbar la tranquil·litat dels espais i afectar la fauna salvatge.
  • Endueu-vos les deixalles i dipositeu-les als contenidors adients. No embruteu el paisatge del qual tots gaudim.

Trams

Tram 1 – Els Estanys de la Jonquera (1,2 km)

Des de l’aparcament cal caminar per la pista forestal en direcció sud-est 400 metres fins al primer dels estanys: L’estany petit. A la cruïlla agafeu el camí de la dreta, que porta al petit turó des d’on hi ha el mirador dels estanys i el dolmen dels estanys III. Per arribar-hi cal obrir el filat de pastor, deixeu-lo tal com l’heu trobat un cop hàgiu passat. Després cal caminar pel tallafoc en direcció oposada fins a arribar a l’Estany Gros. A la primavera i estiu és fàcil trobar papallones i libèl·lules volant a les vores dels camins, i també algun rèptil aprofitant l’escalfor de les roques. Sovint als dos estanys hi pasturen vaques que ajuden a mantenir baixa la vegetació.

Tram 1

Tram 2 – El conjunt megalític dels Estanys (1 km)

Des de l’estany gros cal agafar el camí en direcció sud, on 100 metres més endavant trobareu un cartell indicant l’itinerari megalític. El sender passa enmig d’un bosc esclarissat de sureres, moltes d’elles presenten el suro ennegrit de l’incendi del 2012. Al llarg del recorregut trobareu dos dòlmens i dos menhirs amb plafons informatius, on indica l’estructura i l’edat d’aquests megàlits. Finalment, el camí passa per una zona de matollar i arribareu al menhir del Quer Afumat I.

Tram 2

Tram 3 – Del menhir del Quer afumat fins a Mas Baleta (2,6 km)

Al costat del menhir hi ha una pista asfaltada que condueix fins al Mas del Quer Afumat (a uns 600 m de la cruïlla). A l’altura del Mas trobareu una alzina surera de grans dimensions, probablement amb uns quants centenars d’anys. Al costat mateix hi ha la Font del Mas Oliva, on hi ha un petit safareig on fàcilment podrem observar alguns invertebrats aquàtics interessants com nimfes de libèl·lules i larves d’escarabats aquàtics, a més d’algues i asprella (Chara sp.). Des d’allà cal agafar la pista que va cap a l’est i posteriorment al nord. De camí passareu pel dolmen del Quer Afumat i per un mosaic agroforestal que combina bosquines amb camps de conreu de secà i vinyes. Després d’1,3 km caminant cal agafar un corriol que us portarà després de 600 m directament fins al recinte megalític de Mas Baleta. 

Tram 3

Tram 4 – De Mas Baleta a l’aparcament (2,1 km)

Des del recinte megalític de Mas Baleta, i per anar fins al Puig de la Llosa, caldrà vorejar per la banda oest de la finca tot passant pels dos dòlmens de Mas Baleta. Sortint de la finca i al peu del puig, caldrà passar per una tanca de pastor, deixeu-la com l’hàgiu trobat. La pujada al Puig és suau, només 25 m de desnivell i uns 200 m de pujada. Al cim s’hi troba un menhir tombat.

Un cop hàgiu tornat a la pista principal, cal caminar gairebé 1 km fins a la cruïlla del Mas dels Estanys, des d’on trobareu la pista que condueix fins a l’aparcament.

Tram 4

Elements d'interès

Fauna i flora

Pel que fa a la flora, les basses temporals, els estanys i els prats humits acullen nombrosos tàxons rars a Catalunya. Cal destacar la vegetació hidrofítica (Plantes submergides) d’aquest indret. Algunes espècies destacades són els isòets (Isoetes durieui, Isoetes setacea i Isoetes velata); les cal·litricàcies (Callitriche brutia, Callitriche obtusangula i Callitriche stagnalis); l’haloragàcia Myriophyllum alterniflorum, o la rara lentibulariàcia Utricularia vulgaris. A més, trobem helòfits (Plantes aèries amb les arrels submergides) com el canyís (Phragmites australis), la boga (Typha angustifolia) i els eleocaris (Eleocharis palustris i Eleocharis acicularis).

Ja més allunyades de l’aigua, la resta de plantes d’aquest espai tenen característiques diverses per tal de minimitzar la pèrdua d’aigua, a més d’adaptacions a les altes temperatures, el vent i fins i tot el foc. Trobem sobretot arbustos com el bruc d’escombres (Erica scoparia), l’argelaga negra (Calicotome spinosa), les estepes (Cistus sp.), l’aladern (Rhamnus alaternus) i la ginesta (Spartium junceum). Algunes d’aquestes adaptacions són esclerofilia (fulles endurides per minimitzar l’evapotranspiració), mida foliar reduïda i la presència de tricomes (pels blanquinosos) per reflectir la llum solar i ajudar a la termoregulació per tal de minimitzar les pèrdues d’aigua. Un dels arbres més representatius del massís és la surera (Quercus suber), adaptada a la recurrència d’incendis gràcies a la seva capa de suro que envolta la seva escorça. A les vores del bosc i dels camins floreixen durant la primavera plantes amb flors vistoses com la blenera (Verbascum boheravii).

Els estanys de la Jonquera acullen a una gran diversitat de fauna aquàtica. Destaquen sobretot els escarabats aquàtics, amb més de 160 espècies catalogades a aquest espai, algunes d’elles ben com Haliplus variegatus, Hydrovatus clypealis, Bidessus goudoti i Hydaticus seminiger.

En èpoques de migració molts ocells hi troben repòs i aliment, especialment els que han de travessar el Pirineu en direcció nord en dies de tramuntana. A més, la presència d’una massa estable d’aigua converteix la zona en un indret favorable per a la reproducció de moltes altres espècies animals, sobretot amfibis. Als estanys s’han observat i catalogat 115 espècies d’ocells, 23 de mamífers i 24 de rèptils i amfibis.

Des de la primavera fins a la tardor, si tenim paciència i som observadors, podrem veure sobre rocs o fins i tot al mateix camí algun llangardaix ocel·lat (Timon lepidus), serp blanca (Zamenis scalaris), serp verda (Malpolon monspessulanus) i sargantana cuallarga (Psammodromus algirus). Si ens acostem a algun punt d’aigua, podeu trobar serp d’aigua (Natrix maura) i serp de collaret (Natrix astreptophora) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa).

Pel que fa a ocells, un grup molt abundant en aquest hàbitat són els tallarols, especialment el tallarol capnegre (Curruca melanocephala) i la tallareta cuallarga (Curruca undata), observables durant tot l’any i el tallarol de garriga (Curruca iberiae/inornata) i el tallarol emmascarat (Curruca hortensis) durant els mesos d’abril a setembre. Una altra espècie estival relativament freqüent és el capsigrany (Lanius senator), que es pot veure perxat al capdamunt d’arbustos i arbres.

 

Geologia

Cap al final del paleozoic, durant el Carbonífer-Permià (358-250 Ma) roques sedimentàries van patir un procés de metamorfisme a gran profunditat sota terra durant el procés de formació del supercontinent Pangea. Les altes temperatures i pressions van deformar aquestes roques sedimentàries (lutites i argiles) fins a transformar-la en roques metamòrfiques (esquistos i pissarres). Durant aquest procés, es van generar fissures i esquerdes per on es va introduir magma. Aquestes intrusions es van anar refredant i solidificant molt lentament originant roques plutòniques (del grup dels granits) que avui en dia afloren a molts punts d’aquest massís.

Al llarg del recorregut s’observen diversos afloraments de granodiorites i tonalites. Es tracta de roques plutòniques amb abundància de minerals foscos com són la biotita i l’hornblenda. La meteorització d’aquesta roca per acció del sol i de l’aigua dona lloc a una sorra gruixuda anomenada sauló. Es tracta de roques formades a partir d’un magma àcid, és per això que la vegetació de l’entorn està adaptada a sols àcids o bé són plantes generalistes, que poden créixer en sòls bàsics o alcalins.

Les basses situades al peu del massís sobre materials quaternaris, són alimentades per aigua freàtica provinent del vessant sud de l’Albera i l’aigua de pluja. Les aigües dels estanys són distròfiques, riques en compostos húmics però pobres en nutrients.

Menhir del Puig de la Llosa

Patrimoni cultural

L’empremta humana al paisatge de l’Albera comença a la prehistòria, més concretament al neolític (aprox. 3000 aC). Actualment, queden escampats a les faldes de l’Albera nombrosos megàlits: construccions de pedra amb funció funerària i cultural. El recorregut passa per diferents jaciments, principalment dòlmens i menhirs, tots ells senyalitzats.

Al costat de Mas Baleta s’hi troba un recinte megalític, amb dues fases del calcolític recent (2500-2200 aC) i una necròpolis posterior de l’edat del Ferro inicial (750-650 aC). El recinte principal és un cromlec rectangular amb un corredor d’accés orientat cap al sol ponent i amb un menhir central. Es va excavar i restaurar entre els anys 2005-2006 i a la base d’alguns menhirs es van trobar fragments de vasos campaniformes amb decoració incisa i impresa d’estil Pirinenc.

Menhir dels Estanys II